17.4.2024 15:49 20:31 soubor ke stažení |
|
Cesta do Keni za novým partnerstvím - Farma Ngoe |
|
Zaátkem prosince se Ondej vydal do Keni. Dvodem byla zaínající spolupráce s paní Helen Gichohi, od které jsme mli v nabídce kávu z její farmy Ngoe. Ob ... číst dálevykle do Keni jezdíme až na jae po sklizni. Tentokrát jsme pidali i návštvu na zaátek sklizn, abychom vidli zpracování kávy a dozvdli se o úskalích a možnostech zlepšení kvality kávy. V doubleshotu jsou pro nás dlouhodobé osobní vztahy s producenty kávy velmi dležité. V Keni to byl vždy trochu oíšek, ale nyní je vše na dobré cest. Poslechnte si, jak návštva probíhala, a jak se vyvíjí spolupráce. Zmínné odkazy: Náš blog s fotkami A Conversation with Vava Angwenyi on the New Book Coffee Milk Blood Podcast Lucii Solis
|
|
16.2.2024 14:17 23:35 soubor ke stažení |
|
Ohlédnutí za rokem 2023 v doubleshotu |
|
Bhem ledna jsme se ohlédli za rokem 2023. Nejdíve nám to nepišlo, ale v uplynulém roce se toho stalo opravdu hodn. A rádi bychom se o to s vámi podlil ... číst dálei a trochu i pochlubili. Textová podoba na našem blogu. K sedmému roku podcastu a po 70 dílech jsme si nadlili nový jingle. Dkujeme našemu dlouholetému hostovi Lukášovi Turzovi. Ondej & Niki
|
|
30.10.2023 18:40 32:32 soubor ke stažení |
|
Josef Holub - první eský mistr v pražení |
|
Josef je produkní praži naší pražírny a na konci záí se stal prvním eským mistrem v soutži Czech Roasters Championship. V listopadu bude reprezentovat ... číst dále esko na svtovém šampionátu v Tchaj-pej. V rozhovoru popisuje prbh a jednotlivé fáze soutže, jak se dostal k pražení, kde erpá informace o nových trendech a co ho na pražení tak baví. Prozradil, jaká káva je nejvíce záludná na pražení, a jaká data sleduje a vyhodnocuje u pražících profil. Pokud vás zajímá pražení kávy, toto je díl pro vás. Držte Josefovi palce, a to cinkne i na mistrovství svta. A nejlépe ochutnejte nco z káv, které praží :-) Píjemný poslech Ondej & Josef
|
|
26.9.2023 20:31 55:52 soubor ke stažení |
|
Ohlédnutí za MS v brewers cupu s Kamilou Chobotovou |
|
Ondej si povídal s Kamou o její cest z první soutže rovnou mezi svtovou elitu v píprav filtrované kávy. Co stojí za jejím úspchem? Jak se pipravit na ... číst dálecompulsory a open service? Jaké má další tipy a pro jsou trendy no-bypass metody? Vše se dozvíte v naše podcastu. Píjemný poslech.
|
|
11.7.2023 19:30 58:58 soubor ke stažení |
|
Marek Klement - terapeutická kavárna Pohodika |
|
Marek Klement vede kavárnu Pohodika v Námšti nad Oslavou, která letos oslaví 10 let a my máme tu est být jejich kávovými partnery skoro po celou dobu ... číst dálefungování. Oficiáln je Pohodika sociáln terapeutická dílna organizace Domov bez zámku. Kavárna, kde lidé s mentálním postižením mají možnost osvojit si pracovní návyky a bžné denní innosti z nichž jedna z nejdležitjších je komunikace s hosty. Ale jak Marek íká, jsou prost normální kavárna. Povídali jsme si o funkci terapeutické kavárny. Jaké byly zaátky a jaká je souasnost. O tom, že i taková kavárna musí být výdlený podnik a musí tomu odpovídat ekonomika provozu. A nakonec pišla e i na Markovo bhání. Píjemný poslech
|
|
25.4.2023 18:43 01:20:07 soubor ke stažení |
|
Barista roku 2023 s Denisem a Kateinou |
|
Tento díl je pro každého, kdo chce nakouknout pod pokliku nejlepších barist nebo se chystá na soutž. Ondej si povídal s vítzem Baristy roku 2023, Deni ... číst dálesem Kramáem, a vicemistryní Kateinou Myškovou. Tolik tip jste na jednom míst ješt neslyšeli. Dozvíte se, jaké si kladou cíle do soutže, jak postupují pi píprav na soutž, pi výbru kávy a pi vymýšlení tématu prezentace. Pro Agnieszka Rojewska vyhrává tolik šampionát a kde se inspirují pi tvorb signature drink. Probereme dležitost týmu, zázemí pražírny a roli trenéra. Co se letos Denisovi fakt nepovedlo a jak se popasovat s chybami. Stagnuje World Barista Championship? Kolik stojí píprava na MS a jakou kávu si na nj Denis vybral? Píjemný poslech.
|
|
27.1.2023 11:56 26:16 soubor ke stažení |
|
Jarda Tuček o nákupu kávy v Brazílii a Bolívii |
|
V lednu nám dorazil kontejner kávy z Brazílie a brzy do Hamburku připluje čerstvá sklizeň od rodiny Rodriguez z Bolívie. O tom, jak Jarda Tuček vybíra ... číst dálel tyto kávy si můžete poslechnout náš podcast.
|
|
1.12.2022 13:26 50:31 soubor ke stažení |
|
Petr Baklík - 10 let Bakla café v Pardubicích |
|
Bakla café oslavilo letos 10 let existence. Pozvali jsme si do studia zakladatele Petra Baklíka. Povídali jsme si o jejich začátcích, stěhování kavárn ... číst dáley a plánech do budoucna. Jelikož s Baklou spolupracujeme skoro od samého začátku, zeptali jsme se i na spokojenost a spolupráci s doubleshotem.
|
|
30.10.2022 18:43 47:45 soubor ke stažení |
|
Zimní edice sáčků s ilustrátorem Markem Ehrenbergerem |
|
Marek Ehrenberger je autorem ilustrace, která dominuje interiéru Šálku a nyní si jeho dílo můžete odnést i domů. Připravil totiž veselé zimní balení n ... číst dáleaší kávy. Pozvali jsme Marka do studia, aby nám přiblížil svojí tvorbu, jak se mu s námi spolupracuje a kam by se dále chtěl směřovat.
|
|
19.8.2022 12:20 47:34 soubor ke stažení |
|
Bolívie: měsíční pobyt Kateřiny Myškové |
|
Kateřina Myšková je baristkou a lektorkou kávových kurzů v našem školicím centru. Kateřina strávila více než měsíc na kávových farmách v Bolívii u rod ... číst dáleiny Rodriguez. Bavili jsme se o školení týmů kaváren v La Paz a Santa Cruz. Zkoumání půdy a fermentačních procesů v Caranavi. Organizovanosti v kontrastu s pověrčivostí - useknuté hlavy included. Zkušenosti s kokou a vlivu koky na pěstování kávy. Ale také samozřejmě o jídle a volném čase.
Příjemný poslech
Slíbené fotky a odkazy:
Sušička na kávu
Fermentační nádrže
Cholita Wrestling
Profil rodiny Rodriguez
|
|
4.8.2022 00:03 36:59 soubor ke stažení |
|
Lidé doubleshotu: Saša Manakova |
|
Saša patří mezi naše služebně nejmladší baristky, ale nebojí se žádné výzvy a šla do soutěžení po hlavě. Na posledním českém šampionátu v přípravě fil ... číst dáletrované kávy vybojovala krásné 5. místo. Do finále postupovala dokonce z 1. příčky.
Co ji k soutěžení vedlo a co jí dalo do práce v kavárně? Jaké má cíle? Má baristické vzory? Co dělá ve volném čase a kolik má kávových knížek? To vše a ještě více se dozvíte v tomto díle.
Příjemný poslech.
Linky z epizody
Rozhovor s Efi
Rozhovor s Tashim
David Schomer
|
|
12.7.2022 23:34 01:07:31 soubor ke stažení |
|
Holky na cestách |
|
Péťa a Terez si povídají o zážitcích z letošních cest za kávou po Etiopii a Kostarice.
Jejich poutavé reportáže si můžete přečíst i na našem blogu:
E ... číst dáletiopie plná cuppingu, kultury a fascinujících zvyků
Kostarika: Hola Teresa, tranquilla!
|
|
25.6.2022 03:37 43:15 soubor ke stažení |
|
Na kávě s Efi - českou Cup Tasters šampionkou |
|
Efi je baristkou pražského Café Jen, která vyhrála český šampionát Cup Tasters 2022. Petru zajímalo, co stojí za jejím úspěchem a jak je možné, že je ... číst dáletak rychlá. Liší se její příprava a taktika na světové mistrovství? Musela si odpustit své oblíbené pálivé instantní nudle?
EDIT: Efi na MS v Miláně vysrkala krásné 9. místo!
|
|
25.4.2022 15:57 49:04 soubor ke stažení |
|
James Lewis - z vězně pražičem kávy. |
|
V této epizodě si Péťa povídala se svým bývalým kolegou, ale hlavně kamarádem, Jamesem Lewisem. James měl drsné dětství a už jako mladistvý skončil ve ... číst dále vězení. Během výkonu trestu se nejdříve dostal do vězeňské pražírny Redemption Roasters a po výkonu trestu začal pracovat pro New Ground Coffee.
Rádi bychom vám přinesli i další rozhovory o tom, jak káva dokáže změnit život. Víte o někom? Napište nám na podcast@doubleshot.cz
Rozhovor jsme nahrávali přes Skype, omluvte tedy občas zhoršenou kvalitu zvuku.
Prvních 10 minut je český úvod, po kterém následuje rozhovor v angličtině.
Přikládáme slovníček pojmů, pro lepší porozumění vězeňské hantýrce.
New Ground Coffee – pražírna výběrové kávy, social enterprise, zaměstnává bývalé vězně
Social enterprise – organizace/business, který se snaží sovu činností zlepšit sociální a ekonomické podmínky pro určitou skupinu lidí či oblast
Ex-offender – bývalý vězeň, člověk, který byl odsouzen za spáchání trestného činu
Rehabilitating of prisoners – proces, kdy je pomáháno vězňům se navrátit do normálního života
Get released – být propuštěn z vězení
Exhibit A – ukázkový příklad
Redemption Roasters – Anglická pražírna, která jako první rozběhla pražírnu uvnitř vězení, je to tak první business zvenku, který úspěšně funguje uvnitř vězení
HM Prison Aylesbury – vězení pro mladistvé nejtěžšího stupně
Scaterred childhood – roztroušené dětství
To be released on bail – být dočasně propuštěn v období vyšetřování trestného činu, který daná osoba spáchala
Solicitor – advokát, žadatel
HM Prison Bullingdon – vězení pro muže nedaleko města Bicester, odkud James pochází
HM Prison Glan Parva – zavřené mužské vězení
Bricklyer – zedník
Dickon – jméno jednoho ze dvou jednatelů pražírny New Ground
Joel - jméno jednoho ze dvou jednatelů pražírny New Ground
Bicester – město nedaleko Oxfordu odkud pochází James
Probation – propuštění vězně za dobré chování, pod dohledem
Vicious circle – začarovaný kruh
A hardship fund account – účet fondu, určeném pro finanční podporu lidem s nízkým příjmem nebo potížemi peníze vydělat
Shadow counsellor – státní zástupce
MP´s – členové parlamentu
Victoria Arduino – firma vyrábějící kávovary
Domino´s – oblíbená síť take away pizzerií v Anglii
Fag – cigareta
Bedding – lůžkoviny
„They can lock the locks, but they can´t stop the clock.“ – Zavřít mě můžete, ale čas nezastavíte. Je to vězeňské rčení. Znamená, že jednou nakonec vylezu ven.
|
|
17.1.2022 15:04 13:45 soubor ke stažení |
|
Máme Kapsle! |
|
Ano je to tak. Po letech odmítání jsme spustili kávové kapsle.
V tomto dílu zazní něco z historie kapslí a co nás k tomu vedlo. Představíme vám 3 d ... číst dáleruhy, které máme v nabídce. Skvělý kávovar morning a tipy na přípravu.
|
|
1.12.2021 11:00 34:41 soubor ke stažení |
|
Ondřej & Petra poprvé |
|
Po menší odmlce jsme zpět s vaším oblíbeným podcastem. V tomto díle se seznámíte se staronovou členkou doubleshot rodiny a současně novou průvodkyní k ... číst dáleávovým světem ve vašich sluchátkách. Petrou Bartákovou. Ta se k nám vrátila po devíti letech z Anglie, kde pracovala pro prestižní podniky. Aktuálně se v doubleshotu stará o velkoobchodní zákazníky.
Seznamte se, prosím.
Ondřej & Petra
podcast@doubleshot.cz
|
|
8.6.2021 02:24 01:24:18 soubor ke stažení |
|
Ondřej & Ondrej naposledy |
|
Toto je poslední epizoda našeho podcastu ve dvojici Ondřej a Ondrej. Kluci trochu bilancovali a Ondřej zpovídal Ondreje. O jeho působení v doubleshotu ... číst dále - od servisu, přes baristu, po péči o velkoobchodní zákazníky.
Jak se liší naše 3 kavárny?
Jaká kavárna v Česku chybí?
Co nám dal náš podcast?
Co je pro nás důležité ve velkoobchodním vztahu?
Chcete vědět, co nám nejvíce uvolnilo ruce?
Kde se stala zásadní chyba světa výběrové kávy?
A nebojte, podcast nekončí. Jen jeho první sezona.
|
|
8.1.2021 02:58 01:59:19 soubor ke stažení |
|
Na kávě se Standou Soukupem, Veltlin |
|
Mnozí, včetně nás, často přirovnávají kávu k vínu. Pozvali jsme si proto Standu Soukupa z pražského vinného baru a obchodu Veltlin, aby nám pověděl ja ... číst dálek to vlastně je. Standa je náš dlouholetý host, dodavatel vína a kamarád. V našem povídání jsme se zaměřili na naturální vína, která se v mnohém svou filozofií podobají výběrové kávě.
Na konci zmiňujeme náš oblíbený podcast Lucii Solis Making Coffee.
Hudba: YellowTree and freesound.org
|
|
7.11.2020 03:27 58:08 soubor ke stažení |
|
doubleshot slaví 10 let! |
|
Odlehčený rozhovor se zakladateli doubleshotu, Jardou, Jardou, Jardou a Kamčou. Nahlédněte s námi pod pokličku doubleshotu.
|
|
12.10.2020 23:07 05:43 soubor ke stažení |
|
START: nová káva v nabídce |
|
Start je naše nejpohodlnější a nejuniverzálnější káva. Nejvíc si rozumí s domácími kávovary (superautomaty), ale chutná skvěle i na moka konvičce, fre ... číst dálench pressu … A s těmi, kdo raději sahají po kávách s tóny čokolády, karamelu a lískových ořechů. Do espresso směsi Start vybíráme kávy tak, aby se hodily pro domácí kávovary na přípravu espressa. Pražíme je tak, aby z nich i domácí superautomaty byly schopné vyextrahovat maximální chuťový potenciál.Složení espresso směsi Start obměňujeme maximálně 2x ročně, abyste se mohli vracet ke kávě, kterou dobře znáte.
|
|
12.9.2020 23:45 01:17:41 soubor ke stažení |
|
Na kávě s Jíťou Milotovou Ekartovou, InConexus, Kolumbie |
|
Jíťa se přes různá angažmá v kávovém světě dostala až do kolumbijské exportérské společnosti InConexus, od které jsme letos měli skvělý růžový bourbon ... číst dále z farmy La Loma. Jíťa zde má na starost širokou škálu činností - od práce na projektech se samotnými farmáři, přes marketing,, až po udržovaní kontaktu s pražírnami.
Povídali jsme si o specifikách různých regionů, o práci s producenty, o ženách v kávovém byznysu, o trendech ve zpracování a odrůdách nebo třeba problematice stárnoucí populace kávových producentů v Kolumbii. Nechyběla ani tradiční otázka: Čo robí, keď nerobí.
Pokud jste neslyšeli náš předchozí rozhovor o Kolumbii s Terkou Prejdovou, určitě se k němu vraťte. Budete tak mít podrobný pohled do produkce kávy.
Přejeme příjemný poslech
|
|
18.7.2020 19:36 12:20 soubor ke stažení |
|
Kávový atlas: Keňa |
|
Kávový atlas je krátké představení dané producentské země. Zabýváme se historií pěstování kávy, hlavními regiony, producenty, se kterými spolupracujem ... číst dálee, chuťovým profilem a dalšími zajímavostmi.
|
|
24.6.2020 23:10 09:07 soubor ke stažení |
|
Káva z rukou farmáře: Efraín "Macho" Naranjo, Santa Rosa 1900, Kostarika |
|
Rodina Efraína Naranja pěstuje kávu již 30 let. Před 8 lety, díky tzv. "micro-mill revoluci" postavil Efraín se svým synem Gelberthem vlastní mini-zpr ... číst dáleacovatelský závod ve vesnici Santa Rosa de León Cortés.
|
|
18.6.2020 23:41 06:03 soubor ke stažení |
|
Káva z rukou farmáře: Coko, Rwanda |
|
Coko je název zpracovatelského závodu v regionu Gakenke, který vlastní družstvo Twongerekawa Coko. Družstvo se skládá z profesionálních agronomů (8 že ... číst dálen a 4 mužů) a předsedá mu paní Therese Nyirangwabije. Mise družstva je pomocí kávového obchodu zlepšit životní podmínky farmářů v regionu s důrazem na situaci žen - farmářek ovlivněných genocidou na konci 20. stol.
|
|
12.6.2020 22:23 05:49 soubor ke stažení |
|
Káva z rukou farmáře: Guillermo Montenegro, El Poste, Nikaragua |
|
Finca El Poste se rozprostírá na hranici Nikaraguy a Hondurasu nedaleko městečka Dipilto. Farma rodiny Montenegro a její příběh ukazuje obrovskou vytr ... číst dálevalost a sílu. Za 20 let o farmu třikrát málem přišli – po hurikánu z ní nezbylo téměř nic, poté je o ni málem připravila finanční krize, a když ji překonali, museli všechny kávovníky vykácet kvůli roye a vysadit znovu. My si kávy jezdíme na farmu vybírat osobně od roku 2018 a jsme rádi, že rodina vytrvala s neutuchajícím nadšením a dokáže produkovat tak úžasné kávy.
|
|
29.5.2020 13:23 01:47:12 soubor ke stažení |
|
Na kávě s Terkou Prejdovou, Chicas Industry, Kolumbie |
|
S Terkou se známe dlouhé roky a potkávali jsme se na mnoha kávových akcích po celém světě. Ač nikdy nepracovala v kavárně, kávou se zabývá nějaký čas ... číst dále a v loňském roce, s kamarádkou Karolínou, začaly importovat kávu z Kolumbie. Povídali jsme si velmi komplexně o produkci kávy v Kolumbii - pěstování, odrůdy, zpracování, logistika nebo cena kávy. Rozhovor se sice trochu natáhl, ale dozvíte se spoustu zajímavých informací pěkně v kontextu.
Pokud nás rádi posloucháte, hlasujte pro nás prosím v anketě Podcast roku. Uděláte nám velkou radost. Děkujeme.
|
|
13.5.2020 00:47 30:36 soubor ke stažení |
|
Kávové koktejly v kavárně |
|
Ondřej a Ondrej diskutují o kávových koktejlech. Zda je mít v nabídce kavárny. Na co si dát pozor při tvorbě drinků. Jak je důležitý kvalitní led a že ... číst dále méně je někdy více.
Odkazy:
Coffee & Spirits kurz
Supasawa
|
|
1.5.2020 12:19 01:10:31 soubor ke stažení |
|
Na kávě s MIchalem Molčanem |
|
Michal je zakladatel Standart magazínu, který můžete potkat takméř v každé kavárně a vychází v současné době ve 4 jazykových mutacích (československá, ... číst dále ruská , japonská a anglická). Pořadatel kávových festivalů a člen výboru slovenského SCA. Letos byl zařazen do výběru 30 pod 30 slovenského Forbesu.
Probrali jsme dopodrobna celé pozadí Standartu. Jak se pracuje v týmu 8 lidí ze 7 zemí světa v 5 časových pásmech. Co byla úskalí na začátku a kam po 5 letech magazín směřuje. Jaká jsou specifika různých trhů a jak se jim přizpůsobuje obsah. Naťukli jsme i redesign, který přijde s novým číslem.
Michal by rád podpořil i odborné školy, které jsou z našeho pohledu důležité. V dnešní době člověk naráží v pohostinství na lidi, kterým někdy bohužel chybí základy servisu.
Jaké jsou Michalovy oblíbené kavárny? Kromě Šálku je to Záhir v Nitre a Fuglen v Tokiu.
A nakonec naše oblíbené téma. Čo robí Michal keď nerobí.
V tomto díle zmiňujeme některé naše předchozí rozhovory. Tady na ně máte odkaz:
Martin Hudák
Sabine Parrish
Luboš Rácz
Příjemný poslech
P.S.: Omluvte prosím místy horší srozumitelnost. Byl to náš první rozhovor v rouškách :-)
|
|
15.4.2020 00:54 14:27 soubor ke stažení |
|
Kávový atlas: Burundi |
|
Kávový atlas je krátké představení dané producentské země. Zabýváme se historií pěstování kávy, hlavními regiony, producenty, se kterými spolupracujem ... číst dálee, chuťovým profilem a dalšími zajímavostmi.
|
|
8.4.2020 13:31 13:05 soubor ke stažení |
|
Káva z rukou farmáře: Foge, Etiopie |
|
Loni jsme kávu z Foge měli v nabídce poprvé a nadchla nás natolik, že se Ondrej v lednu tohoto roku vypravil do Etiopie, aby se s rodinou Abayneh sezn ... číst dáleámil.
Samotná farma má stěží vyslovitelný název Wedeykejima. Nachází se nedaleko vesnice Foge ve východní části regionu Yirgacheffe, nedaleko jezera Abaya. Rozprostírá se na 80 hektarech v nadmořské výšce 1800 m n.m. Farmu založila v roce 2010 rodinná společnost Kanketi, která spravuje celkem 6 zpracovatelských závodů.
Foge je certifikovanou organickou farmou, což znamená, že je zde nutné dodržovat podmínky ekologického zemědělství. Na farmě se vyrábí vlastní organický kompost, k dispozici je umělá retenční nádrž pro potřeby zavlažování, většina kávovníků roste v zákrytu stromů, mezi kávovníky jsou vysázeny banány, fazole a hrách, atd.
|
|
3.4.2020 19:52 55:16 soubor ke stažení |
|
Diskuze s Ondrejem v kavárně Termoska |
|
Ondrej se vypravil do Velkého Meziříčí, do kavárny Termoska, kde v rámci cuppingu proběhla i diskuze. Tu jsme pro vás zaznamenali a teď si ji můžete p ... číst dáleoslechnout z pohodlí doma s šálkem své oblíbené kávy. Celá diskuze se hodně točila okolo našich cest do producentských zemí a nákupu kávy.
Příjemný poslech.
|
|
25.3.2020 00:11 56:18 soubor ke stažení |
|
Na kávě s Lubošem Ráczem |
|
Ondrej se vypravil do své nitranské alma mater, Záhir Café, kde začala i jeho kávová kariéra. Ondrej nahrál rozhovor s Lubošem Ráczem, majitelem Záhir ... číst dáleu a respektovanou osobností slovenské barové scény. Luboš se v gastronomii pohybuje přes 30 let a v rozhovoru o vedení špičkového podniku na menším městě projevil obrovské zkušenosti a nadhled. Doufáme, že vás bude bavit stejně jako nás.
Příjemný poslech
|
|
13.3.2020 19:34 09:03 soubor ke stažení |
|
Kávový atlas: Bolívie |
|
Kávový atlas je krátké představení dané producentské země. Zabýváme se historií pěstování kávy, hlavními regiony, producenty, se kterými spolupracujem ... číst dálee, chuťovým profilem a dalšími zajímavostmi.
|
|
31.1.2020 01:27 19:26 soubor ke stažení |
|
Zpravodaj - leden 2020 |
|
Leden přinesl nové kávy do naší nabídky a pár novinek na poli technologií. Soutěžní sezona je v plném proudu a Ondrej se vrátil z dvoutýdenní návštěvy ... číst dále Etiopie. Takže tady máte lednový zpravodaj.
|
|
24.1.2020 15:15 20:24 soubor ke stažení |
|
/ENG/ Coffee with Felipe Croce (FAF, Brazil) |
|
This is another episode from our series of interviews with interesting people around doubleshot. This time with Felipe Croce from Fazenda Ambiental Fo ... číst dálertaleza in Brazil. Felipe is 5th generation of coffee farmers, green coffee exporter, roaster and café owner. We work together from the very beginning of doubleshot. We were talking about their farming philosophy, challenges, coffee price crisis, sustainability and future of Brazilian coffee.
|
|
23.12.2019 01:03 08:15 soubor ke stažení |
|
Tipy na vánoční pohodu |
|
Máme pro vás tipy na pohodové Vánoce s kávou:
Vánoční kávový punč
AeroPress Movie slevový kód [DOUBLESHOT25]
Filosofi Kopi
A Film About Coffee
The Cof ... číst dálefee Man
Irská káva
Veselé Vánoce přeje Ondřej a Ondrej!
|
|
5.12.2019 14:49 17:12 soubor ke stažení |
|
Na kávě s Ondrou Cinkem |
|
Další epizoda ze série rozhovorů se zajímavými lidmi okolo doubleshotu. Naše pozvání tentokrát přijal Ondra Cink. Profesionální cyklista, který se mom ... číst dáleentálně chystá na svou třetí olympiádu. Ondra takřka celou svou kariéru závodí na horských kolech, ale střihl si i rok na silnici a hned s účastí na Tour de France. Mimo cyklistiku je Ondra velkým milovníkem kávy a nadšeným domácím baristou.
Pokud jste nadšenými cyklisty, můžete se 22. prosince vypravit na společnou vánoční vyjížďku. Po vyjížďce vám pak sám připraví kávu z našich zrn. Pro více informací mrkněte na Ondrův facebook.
|
|
27.11.2019 00:15 52:22 soubor ke stažení |
|
Záznam diskuze v kavárně Pohodička |
|
Vypravili jsme se do Náměště na Oslavou, do kavárny Pohodička, kam nás pozval Marek Klement, abychom uspořádali cupping. Rozhodli jsme se, že tentokrá ... číst dálet místo klasické "přednášky" uděláme diskuzi, takže volba témat byla více méně na hostech. Proběhli jsme de facto celý řetězec, kterým káva prochází a práci pražírny v producentských zemích. Bez obalu se tak posluchači mohli seznámit s radostmi, ale i strastmi naší práce a s aktuální situací v zemích původu kávy. Odhalili jsme i tu méně romantickou stránku kávy, se kterou se běžně neseznámíte.
Pohodička je sociálně terapeutická dílna při Domovu bez zámku, kde lidé s mentálním či kombinovaným postižením trénují sociální dovednosti a pracovní návyky, seberealizaci a začlenění do běžného života.
|
|
12.10.2019 14:12 26:26 soubor ke stažení |
|
Dobrá brazilská káva s Ondřejem a Ondrejem |
|
Ondřej strávil týden s brazilskými producenty a exportéry kávy na Fazenda Ambiental Fortaleza (FAF), která je vedená rodinou Croce. Samotná farma se n ... číst dáleachází v regionu Mococa ve státě São Paulo a je jednou z prvních organických farem v Brazílii. Velký důraz je zde kladen na biodiverzitu a především udržitelnost celého systému. Ondřej také navštívil producenty, jejichž kávy vám každoročně přinášíme - João Hamilton, Ivan dos Santos nebo třeba Celso a Gertrudes. Povypráví o tom, jak to vypadá s letošní sklizní, proč je velkým tématem mechanizace nebo jaké menší či větší projekty sami farmáři vybudovali.
V příští epizodě vám přineseme rozhovor s Felipem Croce, který prozradí něco o chodu FAF.
Příjemný poslech
|
|
27.9.2019 22:17 04:39 soubor ke stažení |
|
5 kávových kanálů na YouTube, které rozhodně musíte sledovat |
|
Výběr našich 5 oblíbených kanálů na YouTube:
1. James Hoffmann
2. Mill City Roasters
3. RealChrisBaca
4. European Coffee Trip
5. Tim Wendelboe
A jak ... číst dáleý doporučíte vy nám?
|
|
13.9.2019 22:33 01:08:40 soubor ke stažení |
|
Na kávě s Hankou Bojdovou |
|
Hanka je společně s Domčou spolumajitelkou vršovické kavárny Café Jen, kterou založily v roce 2013. Bavili jsme se o tom, jak vybudovat kavárnu s rozp ... číst dáleočtem 200.000,-. Čím vším si na začátku musely projít a jakou radu by dala člověku, který otevírá kavárnu. Co člověk zvažuje při výběru pražírny a jak je důležitý dlouhodobý vztah. Hanka nám prozradila přístup ke vzdělávání a rozvoji zaměstnanců a kam Café Jen směřuje. A nechybí ani obligátní otázka: "Čo robí, keď nerobí?"
|
|
23.8.2019 06:00 05:47 soubor ke stažení |
|
5 tipů na podcasty pro kávové nadšence |
|
Připravili jsme pro vás výběr našich nejoblíbenějších kávových podcastů, které by neměly chybět ani ve vašich přehrávačích:
1. Keys to the Shop2. In M ... číst dáley Mug3. The Coffee Podcast4. Origin Compass5. Cat & Cloud----------------------Q&A Coffee Podcast with Scott Rao
Intelligentsia, Sweet Maria's, Coffee Jobs
Příjemný poslech!
|
|
16.8.2019 08:00 07:07 soubor ke stažení |
|
Káva z rukou farmáře: Graciano Cruz, Panama |
|
Graciano Cruze snad netřeba ani představovat. Tento energický živel byl u samotných začátků doubleshotu, takže jeho kávy jsou pro nás vždy malým svátk ... číst dáleem.
|
|
2.8.2019 08:00 11:37 soubor ke stažení |
|
5 knih, které by si měl přečíst každý kávový nadšenec |
|
Přinášíme vám naše osobní tipy na knihy, které by neměly chybět ve vaší knihovně:
1. David C. Schomer: Espresso Coffee: Professional Techniques
2. Jam ... číst dálees Hoffmann: The World Atlas of Coffee: From Beans to Brewing -- Coffees Explored, Explained and Enjoyed
3. Petra Davies Veselá: Velká kniha o kávě
4. Scott Rao: Příručka profesionálního baristy
5. Colin Harmon: What I Know About Running Coffee Shops
Bonus: Zdeněk Žáček: Nad šálkem plným vůně
|
|
26.7.2019 08:00 08:37 soubor ke stažení |
|
Kávový atlas: Panama |
|
Kávový atlas je krátké představení dané producentské země. Zabýváme se historií pěstování kávy, hlavními regiony, producenty, se kterými spolupracujem ... číst dálee, chuťovým profilem a dalšími zajímavostmi.
Káva z rukou farmáře: Finca Hartmann, Panama
|
|
19.7.2019 08:48 13:51 soubor ke stažení |
|
Kávový atlas: Kostarika |
|
Kávový atlas je krátké představení dané producentské země. Zabýváme se historií pěstování kávy, hlavními regiony, producenty, se kterými spolupracujem ... číst dálee, chuťovým profilem a dalšími zajímavostmi.
|
|
14.7.2019 00:29 10:37 soubor ke stažení |
|
Trendy ve zpracování kávy: Anaerobní fermantace a karbonická macerace |
|
Vedle tradičních metod zpracování kávy, jakými jsou promytá, suchá a honey metoda, se začínají čím dál častěji objevovat experimentální způsoby zpraco ... číst dálevání. Těmi populárními v současné době jsou anaerobní fermentace a karbonická macerace. V tomto díle jsme se snažili tyto metody trochu srozumitelně představit. Ochutnat už budete muset sami. Sledujte naše stránky a sociální sítě. Jedeme #letnipecky
|
|
31.5.2019 02:47 34:01 soubor ke stažení |
|
Etiopské historky s Terezou Benešovou |
|
Začíná sezóna etiopských káv a tak vám přinášíme malý vhled do zákulisí produkce těchto fantastických káv. Naším hostem je Tereza Benešová aka Bene, k ... číst dáleterá má v doubleshotu na starost všechny naše kavárny. Kromě toho má také částečně na starost nákup zelené kávy pro naší pražírnu.
Jak takový výběr probíhá, jaká jsou specifika etiopské produkce a obchodu a jaká je tam kávová kultura? Nejen to se dozvíte v této epizodě. Můžete se těšit na úsměvné i méně úsměvné historky z našich cest.
Příjemný poslech
---
Vodní aktivita
Cuppingový stůl Probat
|
|
24.5.2019 22:19 02:33 soubor ke stažení |
|
Pozvánka na kurz Coffee & Spirits |
|
Máte rádi dobrou kávu a prémiové destiláty? Připravili jsme pro vás ve spolupráci s Ultra Premium Brands jedinečný kurz přípravy kávových koktejlů.
|
|
3.5.2019 23:27 29:57 soubor ke stažení |
|
Coffee and Cachaça with Lars Pilengrim |
|
/ENG/ We recorded this interview with Lars during our last trip to Brazil in November 2018. Lars is our long time friend whom we have been encounterin ... číst dáleg all around the world. He used to work for Swedish roastery Johan & Nyström as a green coffee buyer. Johan & Nyström is one of the biggest specialty coffee roasteries with daily volumes reaching 10 tons of coffee. We were chatting with Lars about topics such as quality vs. quantity, stagnation of Swedish coffee scene, sustainability in coffee business or living in countryside.
/CZE/ Lars je náš dlouholetý kamarád, kterého potkáváme několikrát ročně v různých koutech světa. Pracoval jako nákupčí zelené kávy pro švédskou pražírnu Johan & Nyström, která je asi největší pražírnou výběrové kávy v Evropě. Jen pro představu, praží zhruba 10 tun kávy denně. Larse jsme vyzpovídali loni v listopadu, během naší cesty po Brazílii. Bavili jsme se o tématech jako kvantita vs. kvalita, stagnace švédské kávové scény, udržitelnost v kávovém obchodě nebo Larsův život na venkově.
|
|
3.4.2019 17:39 05:22 soubor ke stažení |
|
Káva z rukou farmáře: Joao Hamilton, Brazílie |
|
Do roku 2006 se bratři Joao a Ivan, farmáři z regionu Caconde (mapa), striktně zabývali pěstováním a zpracováním komoditní kávy v co možná největších ... číst dáleobjemech. Realita kávového trhu a především neudržitelný rozvoj farmy (používání velkého množství syntetických hnojiv) donutily Joao a Ivana změnit filosofii a zaměřit se především na kvalitu produktu a ekologické zemědělství. Od té doby Joao a Ivan ušli opravdu dlouhou cestu. Jejich farmy jsou nyní modelovým příkladem, jak lze v Brazílii pěstovat a zpracovávat výběrovou kávu ekologicky šetrným způsobem a navíc mít ekonomicky výdělečný byznys. Joaa a Ivana dos Santos navštěvujeme každý rok v září. Loni se Joao pochlubil novým pozemkem, kde bude snad již brzy stát zbrusu nový závod na zpracování promyté kávy (viz. fotogalerie na Flickru). Bylo vidět, že se farmářům opravdu daří.
|
|
22.2.2019 01:01 07:35 soubor ke stažení |
|
Káva z rukou farmáře: Mikuba, Burundi |
|
Káva z kopce Mikuba, který leží v regionu Kayanza na severu Burundi, patří k našim srdcovým záležitostem. A to především kvůli celému týmu Long Miles ... číst dáleCoffee Project. Ten se věnuje nejen produkci kávy, ale především bere svou činnost i jako poslání se sociálním přesahem.
|
|
7.2.2019 02:57 06:51 soubor ke stažení |
|
Káva z rukou farmáře: Clayton Barrossa, Ninho da Águia, Brazílie |
|
Clayton je sympatický chlapík, který se od surfování dostal ke kávě. Na rodinné farmě Ninho da Águia v oblasti Caparaó produkuje jedny z nejlepších ká ... číst dálev Brazílie.
Slíbené video sušení kávy v tradičních vulkánech
|
|
1.2.2019 00:00 05:11 soubor ke stažení |
|
Káva z rukou farmáře: rodina Imbachi, Kolumbie |
|
Od začátku fungování naší pražírny jsme si zakládali na vytvoření pevných vztahů s producenty, jejichž filosofie pěstování a zpracování kávy je nám bl ... číst dáleízká (viz. Farmáři a sklizeň). Carlos Imbachi byl jedním z prvních takových farmářů.
|
|
25.1.2019 14:17 28:02 soubor ke stažení |
|
Na irské kávě s Martinem Hudákem |
|
Dnes, 25. ledna, je mezinárodní den irské kávy a proto vám přinášíme rozhovor s osobou nejpovolanější, s Martinem Hudákem.
Ondrej si s Martinem povída ... číst dálel o vývoji soutěže Coffee in Good Spirits, porovnali australskou a evropskou kávovou kulturu, Martin nám prozradil jak se popasoval s koktejlovým menu pro kavárnu Happy Baristas, co rád dělá ve volném čase a proč tak rád létá.
Příjemný poslech a na zdraví!
|
|
11.1.2019 00:11 32:32 soubor ke stažení |
|
Na kávě se Sabine Parrish |
|
Sabine je rodačka ze Seattlu, která studuje antropologii na univerzitě v Oxfordu. V současné době žije v Brazílii, kde se věnuje psaní práce na téma k ... číst dáleonzumace výběrové kávy v Brazílii jako producentské zemi. Sabine je také anglickou editorkou Standart magazínu, kde publikuje i své články zaměřené především na postavení žen v kávovém průmyslu. Za svůj článek "She's a Lady" získala ocenění prestižního kávového serveru Sprudge.
V našem rozhovoru jsme se věnovali vnímání brazilské kávy ve světě výběrové kávy, postavení brazilských žen v kávovém průmyslu, proč se do Brazílie nesmí dovážet káva z jiných zemí a vzestupu tištěných médií.
Rozhovor je v anglickém jazyce a nahrávali jsme ho v trochu hlučnějším prostředí výstaviště, ale určitě si ho i přesto užijete.
Příjemný poslech
O & O
|
|
4.1.2019 03:54 24:31 soubor ke stažení |
|
Ohlédnutí za rokem 2018 |
|
Ondřej a Ondrej vás provedou těmi nejdůležitějšími událostmi, které se nám v doubleshotu za minulý rok udály a povedly.
Podíváme se na nějaké statisti ... číst dáleky našeho podcastu. Jak se vyrovnáváme s nedostatkem lidí na trhu práce. Projdeme si loni zakoupené kávy, jejich ceny (ceny jsou FOB za 1 kg zelené kávy) a plány na příští rok. Postupný rebranding - nové logo, e-shop, sáčky (nově recyklovatelné), šálky. Povedlo se nám, díky vám, pomáhat i finančně. A to konkrétně podporou Zdravotního Klauna a pomoc v sopkou zasažené Guatemale. Rozebereme jak se nám povedly a nepovedly baristické soutěže. A co nového chystáme.
Příjemný poslech
Děkujeme za přízeň a přejeme ať se vám daří v roce 2019
O & Owww.doubleshot.cz
Máte-li jakékoliv dotazy, náměty na témata nebo nám chcete dát feedback, piště prosím na podcast@doubleshot.cz
|
|
10.11.2018 21:46 24:00 soubor ke stažení |
|
Brazilský deník 3 |
|
Poslední díl našeho deníku putování po Brazílii, kde se věnujeme především proběhnuvším mistrovství světa v přípravě kávy a našim celkovým dojmům z Br ... číst dáleazílie. Pro československé soutěžící to bohužel nebyl úplně šťastný rok a nikdo z nás se nekvalifikoval do finálových bojů. Snad se zadaří lépe v příštím roce. Příjemný poslech Ondřej & Ondrej
|
|
5.11.2018 12:56 06:47 soubor ke stažení |
|
Brazilský deník 2 |
|
Vypravili jsme se do Brazílie na MS v Coffee in Good Spirits v Belo Horizonte a cestou navštívíme několik našich přátel, od kterých nakupujeme kávu. D ... číst dálenes vám přinášíme krátký report z pobytu ve Venda Nova. Ondřej & Ondrej
|
|
1.11.2018 19:41 09:36 soubor ke stažení |
|
Brazilský deník 1 |
|
Vypravili jsme se do Brazílie na MS v Coffee in Good Spirits v Belo Horizonte a cestou navštívíme několik našich přátel, od kterých nakupujeme kávu. D ... číst dálenes vám přinášíme ohlédnutí za prvními dvěma dny v São Paulo. Pokud by vás zajímalo něco konkrétního, napište nám prosím do komentářů. Příjemný poslech Ondřej & Ondrej
|
|
26.10.2018 15:06 55:19 soubor ke stažení |
|
Na kávě s Adamem Obrátilem |
|
9.-10. listopadu se uskuteční třetí ročník Wave Coffee Conference v brněnské Industře. Pozvali jsme Adama Obrátila, spolumajitele Industra Coffee a zá ... číst dáleroveň jednoho z organizátorů konference, aby nám pověděl o tématech a hostech tohoto ročníku. WCC je první českou konferencí pro kávové profesionály a klade si za cíl dotýkat se nejen témat přímo spjatých s kávou, ale také byznysu okolo. Za doubleshot tam bude prezentovat Jarda Tuček téma "Čerstvost zelené kávy".
S Adamem jsme se také dostali k tématu jak se chovat jako šéf. A jak je důležitý feedback, ale jak je těžké ho dávat a dostávat.
A v neposlední řadě, žádáme Matta Pergera o "Precision paper towel dispenser"
Příští týden odlétáme (Ondřej & Ondrej) do Brazílie na MS v Coffee in Good Spirits. A ještě před tím budeme chvíli cestovat a navštěvovat naše kávové partnery. Chtěli bychom pro vás natáčet brazilský deník. Dejte nám prosím vědět, jestli byste o takové krátké reportáže měli zájem.
Vstupenky na konferenci jsou k zakoupení skrze Goout.Kniha, na kterou se Adam chystá, se jmenuje How to be a boss od Justina Kerra.
Příjemný poslech
O & O
|
|
12.10.2018 02:29 48:09 soubor ke stažení |
|
Na kávě s Bárou Ernygrovou |
|
Bára je hlavní pražičkou berlínské pražírny 19grams. S kávou procestovala takřka celý svět a o zajímavé historky rozhodně nemá nouzi.
Užijte si rozho ... číst dálevor s touto energickou mladou slečnou.
|
|
21.9.2018 01:52 54:36 soubor ke stažení |
|
Na kávě s Marianem Plajdičkem |
|
Další ze série rozhovorů se zajímavými lidmi okolo doubleshotu. Tentokrát jsem vyzpovídal Mariana, spolumajitele úspěšné berlínské kavárny Happy Baris ... číst dáletas. Bavili jsme se o Marianových začátcích, jeho přesunu do Berlína a hlavně budovaní kavárny dle vlastních představ. Nakonec jsme lehce zabrousili i do jeho soukromí a dozvíte se tip na zajímavý film.
Příjemný poslech
Ondřej
PS: Zde je slíbený odkaz na Marianovu první fotku na instagramu.
|
|
14.9.2018 00:06 12:14 soubor ke stažení |
|
Zpravodaj srpen 2018 |
|
Porce novinek ze světa kávy, kterými vás provedou Ondrej a Ondřej.
Proběhla česká mistrovství v přípravě kávy v kategorii Coffee in Good Spirits, Brew ... číst dáleers Cup a Cup Tasting. A nevedli jsme si špatně.
Odeslali jsme neziskové organizaci Zdravotní Klaun výtěžek z prodeje vodovody v našich kavárnách.
Cena kávy na burze klesla pod 1$.
Coca-Cola koupila řetězec kaváren Costa Coffee.
Probíhá volba koordinátora české pobočky SCA.
Nové kávy v našem portfoliu.
Příjemný poslech!
www.doubleshot.cz
|
|
24.8.2018 06:00 33:33 soubor ke stažení |
|
Na kávě s Jiřím "Tashi" Vondráčkem |
|
První ze série rozhovorů se zajímavými lidmi okolo doubleshotu. Hostem byl dlouholetý barista z kavárny Můj Šálek Kávy, Jiří "Tashi" Vondráček.
Povíd ... číst dáleali jsme si nejen o jeho kávových začátcích v Brně, zkušenostech z gastro provozu a tipech pro lepší servis, ale také o jeho zájmech. Tashi je skvělý fotograf, který dokáže zachytit zajímavý okamžik a DJ, který nechybí na žádné kávové párty a pravidelně hraje v pražském Groove baru.
Na jeho fotografickou tvorbu se můžete podívat na www.tashi.cz
A hudební tvorbu si můžete poslechnout na Mixcloudu
Přeji příjemný poslech
Ondřej
www.doubleshot.cz
P.S.: Ona zmiňovaná kniha je Tom Clancy - Operační centrum 3 :-)
*reupload z důvodu úpravy kvality zvuku*
|
|
6.8.2018 08:00 04:15 soubor ke stažení |
|
Káva z rukou farmáře: Jorge Pacas, Buenos Aires, El Salvador |
|
Letošní první káva z El Salvadoru pochází od našeho dlouholetého přítele Jorge Pacase, který má na starosti farmu Buenos Aires na severním úpatí sopky ... číst dále Santa Ana v regionu Apaneca-Ilamatepec. Letos jsme od Jorgeho zakoupili dva malé loty odrůd oranžový bourbon a pacamara. Jako první vám s velkou radostí představujeme promytý bourbon, sklizený a zpracovaný v únoru letošního roku. V šálku má tóny kakaa, kandovaného ovoce a karamelu.
Ondrej & Ondřej
www.doubleshot.cz
|
|
3.8.2018 08:00 03:49 soubor ke stažení |
|
Káva z rukou farmáře: Kamuchuni AA, Keňa |
|
Naše první keňská káva z letošní sklizně pochází ze zpracovatelského závodu Kamuchuni, který patří pod Ruthaka Coop. Jedná se o AA mikrolot, který jsm ... číst dálee vybrali v únoru v Nairobi. V chuti převládají tóny medu, černého čaje a především zralého manga. O tom, proč jsme tuto kávu vybrali, se dozvíte v našem podcastu.
Ondřej & Ondrej
www.doubleshot.cz
|
|
1.8.2018 03:00 22:55 soubor ke stažení |
|
Zpravodaj červenec 2018 |
|
Porce novinek ze světa kávy, kterými vás provedou Ondrej a Ondřej.
V tomto díle se podíváme na uvolnění etiopského trhu s kávou a fungování ECX, příno ... číst dálest Erny Knutsen pro svět specialty coffee, káva ze Zimbabwe a dalších méně známých regionů, rekordy na Cup of Excellence v Kostarice a Best of Panama.
V srpnu se budeme moct potkat i osobně hned na třech akcích: Coffee in Good Spirits v Ostravě, Brewers cup a Cup tasting v Brně a Berlin Coffee Festival.
Na eshopu najdete dvě nové kávy: Keňa Kamuchuni a El Salvador Buenos Aires.
A na závěr tip, kde se dobře najíst.
Hezké léto!
|
|
20.7.2018 21:40 17:55 soubor ke stažení |
|
Káva z rukou farmáře: Finca Hartmann, Panama |
|
V následujících týdnech můžete očekávat smršť fantastických káv od našich přátel z Panamy, rodiny Hartmann. V tomto díle vám podrobně představíme prác ... číst dálei Ratibora a jeho rodiny a jednotlivé odrůdy, které naleznete v limitované edici: pacamara, maragogype, geisha a chicho gallo.
Přejeme příjemný poslech s šálkem dobré kávy v ruce.
Ondřej & Ondrej
www.doubleshot.cz
|
|
10.7.2018 15:35 07:14 soubor ke stažení |
|
Káva z rukou farmáře: Joao Hamilton, Brazílie - Obata |
|
Obata od brazilského producenta Joao Hamiltona je naše srdcovka. Tato raritní hybridní odrůda, přezdívaná brazilská geisha, změnila náš pohled na br ... číst dáleazilské kávy.
Další informace naleznete na www.doubleshot.cz
Ondřej & Ondrej
|
|
5.7.2018 03:15 08:49 soubor ke stažení |
|
Káva z rukou farmáře: Hambela, Etiopie |
|
V tomto cyklu vám budeme představovat jednotlivé kávy z naší nabídky. Prozradíme vám odkud pocházejí, kdo za nimi stojí a mnohé další zákulisní inform ... číst dáleace.
Začínáme Etiopií Hambela, kterou pražíme primárně na espreso.
Hezký poslech!
Ondřej & Ondrej
|
|
27.6.2018 23:03 24:36 soubor ke stažení |
|
Zpravodaj červen 2018 |
|
Spouštíme podcast plný novinek ze světa kávy, kterým vás provedou Ondřej a Ondrej.
Co v této epizodě najdete: výsledky a průběh WBC, KVDW Mirage Slim ... číst dále Jim, nový Anfim, Moccamaster 68, Scott Rao v Praze, nové sáčky, pomoc sopkou zasažené Guatemale, co právě čteme, Manifesto.
Příjemný poslech
Ondřej & Ondrej
|
|